incuietori inteligente În inovația securității moderne, încuietorile inteligente joacă un rol esențial, aducând o paradigmă nouă în controlul accesului. Principiul de funcționare este simplu, dar tehnologia din spatele acestor dispozitive este complexă.Încuietorile inteligente utilizează tehnologii precum Bluetooth, Wi-Fi și criptare pentru a asigura un nivel înalt de securitate. Descărcarea unei aplicații dedicate pe dispozitivul mobil facilitează conectarea la încuietoră prin Bluetooth sau Wi-Fi. Acest control la distanță permite utilizatorului să gestioneze accesul, să ofere chei virtuale și să monitorizeze starea încuietorii, inclusiv notificări în timp real pentru activitate suspectă.

In plus, unele incuietori inteligente sunt echipate cu senzori de amprenta digitala sau cu recunoastere faciala, ceea ce adauga un nivel suplimentar de securitate. Aceste tehnologii permit doar persoanelor autorizate sa intre in locuinta, eliminand riscul de utilizare neautorizata a codurilor sau a cheilor fizice.

Un alt aspect important al incuietorilor inteligente este capacitatea de a tine evidenta acceselor. Utilizatorii pot verifica istoricul deschiderilor si pot vedea cine a intrat in locuinta si la ce ora. Aceasta functie poate fi extrem de utila pentru a monitoriza activitatea din jurul casei.AtuTech,Case-Smart si evoMag va ofera o gama larga de incuietori inteligente si carcteristicile lor.

Cele doua aspecte importante pe care trebuie sa le avem in vedere inainte de achizitia unei incuietori inteligente sunt:

1. Compatibilitatea cu tipul de usa pe care dorim instalarea unei incuietori inteligente

2. Sistemul prin care dorim sa controlam yala inteligenta de la distanta, respectiv protocolul de comunicare wireless utilizat, astfel incat sa putem integra incuietoarea inteligenta in actuala sau viitoarea retea locala inteligenta, utilizand o singura aplicatie pentru toate dispozitivele comandate din aceasta.Am realizat aici un top 3 incuietori inteligente

Caracteristici si functii incuietori inteligente

Tehnologie/Protocol wireless incuietori inteligente

Pentru ca o incuietoare sa poata fi considerata ‘smart’, una dintre caracteristici o reprezinta tipul de conectivitate wireless. In prezent, exista mai multe protocoale wireless pentru incuietori inteligente; Protocoalele principale sunt Z-Wave, ZigBee, BlueTooth – BLE, HomeKit și Wi-Fi. Aceasta caracteristica este foarte importanta in alegerea viitoarei yale inteligente deoarece, in cazul in care avem implementat deja o retea locala, atunci yala inteligenta ar trebui sa utilizeze acelasi protocol wireless implementat, iar in cazul in care nu avem implementat si dorim sa initiem o reta locala inteligenta, sa alegem tehnologia wireless conform nevoilor specifice. Puteti cauta informatii despre criptarea digitala, autentificare si protocoale de siguranta, diferenta intre diferitele protocoale., etc, deoarece poate pare tentant sa eliminam anumite costuri spre exemplu cu un Bridge Wi-Fi, dar totusi majoritatea incuietorilor de top utilizeaza un protocol BlueTooth, Z-Wave sau ZigBee… si nu intamplator…

 Tip deblocare incuietori inteligente

Urmatoarea caracteristica importanta pe care trebuie sa o avem in vedere cand dorim sa achizitionam o yala / incuietoare smart este tipul deblocarii, aceasta putandu-se executa prin una sau mai multe din metodele urmatoare:

– Deblocare app smartphone

Practic telefonul, devine telecomanda prin care putem debloca yala inteligenta, incuietoarea putand fi deblocata doar cu o singura atingere a ecranului telefonului; Exista si modele mai vechi, care sunt dotate si cu telecomenzi ‘smart’, dar odata cu dezvoltarea aplicatiilor si dispozitivelor mobile, rolul lor a fost preluat de aplicatiile din telefon. Din aplicatia instalata pe smartphone se pot trimite chei virtuale altor utilizatori carora doriti sa le acordati drepturi de acces. Practic acestia instaleaza si utilizeaza aceeasi aplicatie, primind drepturile de acces de la proprietarul incuietorii.

– Deblocare app de la distanta prin internet

Pentru acesta metoda este nevoie ca incuietoarea smart sa fie conectata la internet printr-unul dintre protocoalele amintite mai sus.

– Introducere cod PIN(‘ cifru ‘) prin intermediul unei tastaturi

Unele incuietori smart au tastatura inglobata, sub forma unui panou touchscreen, iar unele avand-o ca si accesoriu(de regula cu achizitionare separate), existand modele de tastaturi si cu butoane clasice.

– Deblocare prin CARD

Cardurile pot fi de mai multe tipuri si forme, gen breloc, bratara, card, etc

– Deblocare prin Amprenta

Amprentele utilizatorilor se pot adauga sau sterge foarte usor din aplicatia smartphone, asemanator introducerii amprentei pe telefon, inclusiv senzorii de amprenta utilizati avand deja o rata de respingere foarte mica asemanatoare cu cea ale smartphone-urilor.

– Deblocare prin cheie

Da, incuietorile inteligente permit si deblocarea prin cheie clasica. Unul dintre miturile false pe care dorim sa le clarificam este acela ca, in cazul in care vom instala o yala / clanta inteligenta si nu va functiona deblocarea smart din diferite motive(epuizare baterii, lipsa internet, etc), riscam sa ramanem in fata usii.

Pentru aceasta, mentionam ca majoritatea incuietorilor inteligente dispun si de o metoda de deblocare prin cheie, dar trebuie analizat cu atentie daca deblocarea prin cheie este una clasica(cheia actioneaza cilindrul, care la randul lui actioneaza zavoarele si limba broastei ingropate) sau cheia actioneaza DOAR asupra manerului incuietorii inteligente, blocand sau deblocand manerul. In cazul in care actionarea prin cheie blocheaza sau deblocheaza doar manerul, din cauza fragilitatii acestui tip de mecanism si a faptului ca nu se pot retrage zavoarele si limba broastei, accesul in locatie devine imposibil in cazul defectarii incuietorii. De aceea este recomandat intotdeauna montajul unei incuietori cu optiunea de deschidere CLASICA prin cheie, astfel incat sa se poata accesa locatia indiferent de imprejurari. Incuietorile care nu se pot debloca clasic prin cheie, se pot identifica dupa pozitionarea orificiului in care se introduce cheia(sub incuietoare, in maner, etc) sau modul in care actioneaza cheia, respectiv se poate manevra doar in 2 pozitii situate la 90 de grade(blocat/deblocat maner), iar cheia nu se poate roti complet ca in cazul actionarii cheiei clasice;

Tipul de acumulator / baterie

Incuietorile inteligente pot fi alimentate prin acumulatori de diferite tipuri, care se pot schimba atunci cand durata de viata expira, sau prin acumulatori intregrati in yala inteligenta, care se pot incarca prin cablu sau prin dispozitiv de incarcare mobil.

In cazul in care se epuizeaza bateria, unele incuietori sunt dotate cu mufa de alimentare pentru alimentarea prin Power Bank.

Tipul de usa

Un alt mit fals pe care dorim sa il clarificam este acela ca ‘majoritatea incuietorilor inteligente sunt compatibile cu tipurile existente de yala, respectiv ca o varianta de yala inteligenta ‘este compatibila cu 90% din usile existente’. Nu este posibil asa ceva, deoarece, dupa cum bine stim, in piata sunt comercializate mai multe tipuri de usi, fiind practic produse si importate de pe toate continentele.

In functie de tipul de usa trebuie ales si yala inteligenta compatibila, astfel existand urmatoarele variante:

Inlocuire incuietoare existenta, atunci trebuie sa ne indreptam catre un model de yala inteligenta ingropata sau aplicata si sa masuram

Montare pe cilindru actual sau inlocuirea acestuia: yala smart cu motor integrat;

Pentru usile din Aluminiu sau PVC cu zavorarea prin ridicarea manerului este recomandata montarea unei incuietori la care blocarea sa se efectueze prin ridicarea manerului si mai putin o yala smart cu motor integrat.

Un aspect important pe care trebuie avut in vedere inainte de achizitie este tipul usii in functie de locul unde este amplasata, respectiv la interior sau exterior. O yala smart pentru o poarta exterioara sau usa de intrare intr-o cladire trebuie sa fie proiectata sa functioneze intr-un interval de temperaturi extreme si in conditii de umiditate crescuta, fiind fabricate din alte materiale fata de cele de la interior, respectiv din otel inoxidabil, etc.

Diferite functii care pot fi intalnite la incuietorile inteligente:

Functia ‘ Blocare Automata ‘

Prin aceasta functie, yala inteligenta va bloca automat usa intr-un interval de timp setat de utilizator.

Functia Auto Unlock sau ‘ Deblocare automata ‘

Aceasta functie permite deblocarea incuietorii ‘fara maini – hands free’, respectiv fara utilizarea smartphone-ului, tastaturii, cardului, amprentei, etc. Yala inteligenta va debloca usa doar la intrarea in zona setata de dvs in Geofence Radius si va debloca prin aceasta optiune dupa parasirea, respectiv revenirea smartphone-ului in zona setata, utilizand tehnologia geo-fencing.

Functia Twist-Assist

Functia aceasta completeaza deblocarea/blocarea efectuata manual pentru incuietorile inteligente cu motor integrat.

Functii de la distanta

Pentru activarea diferitelor functii de la distanta, incuietorile trebuiesc conectate ori la un bridge Wi-Fi, ori la un hub / gateway, in functie de tipul de protocol wireless utilizat de fiecare yala inteligenta in parte(Z-Wave, ZigBee, BlueTooth – BLE, HomeKit sau Wi-Fi).

App Yala Inteligenta

Diferite functionalitati pentru aplicatiile instalate pe smartphone, tableta, dispozitive mobile, etc pentru incuietori inteligente:

Puteti aloca drepturi de acces si sa vizualizati istoricul accesarilor
Gestionarea si transmiterea tuturor tipurilor de creditentiale(cod PIN, card, amprenta, cheie virtuala, etc)
Puteti vizualiza starea de blocare a incuietorii(deschis/inchis).
Configurare diferite niveluri de acces(o singura data, ciclice sau permanente) pentru ceilalti utilizatori
Puteti vizualiza starea bateriilor incuietorii inteligente si primi notificari la scăderea capacitatii acestora
Optional puteti primi notificari despre utilizarea incuietorii inteligente, fiind informati cand copiii sunt acasa, angajatii sosesc la birou, etc
Contin de obicei un manual pentru instalare si setare yala inteligenta
Categorii de incuietori inteligente – avantaje & beneficii
Rezumand toate tipurile, caracteristicile si functiile prezentate mai sus, incuietorile inteligente se pot defalca pe urmatoarele categorii:

Euro Butuc / Cilindru – yala smart cu motor integrat

Aceste tipuri de yale inteligente se monteaza la interior pe cilindrul incuietorii actuale, avand avantajul ca nu necesita inlocuirea intregii incuietori, ci doar maxim a cilindrului, existand pentru fiecare model de yala inteligenta diferiti cilindri compatibili, certificati, ajustabili, etc, astfel incat sa poata fi montate pe o gama variata de usi(cu exceptia celor cu zavorarea prin ridicarea manerului – usi din tamplarie PVC si AL), montajul acestor tipuri de incuietori fiind unul simplu, fara a necesita cunostinte tehnice si unelte deosebite. Din aceasta categorie fac parte incuietori precum Yale Linus, Danalock V3, Abus Homotec Pro, Entr Yale, etc;
Un aspect care este indicat a fi luat in considerare inainte de achizitionare si selectia modelului de incuietoare, este tehnologia wireless, respectiv protocolul de comunicare wireless al acestora, pentru a putea fi integrate in protocolul casei dvs inteligente unele dintre incuietori inteligente dispunand de o singura tehnologie, in general BLE(Yale Linus, etc), iar altele avand un model pentru fiecare protocol de comunicare in parte(spre ex Danalock V3 dispune de 4 variante, respectiv BLE, BLE & Z-Wave, BLE & ZigBee & Homekit);

Ingropate

Aceste tipuri de incuietori inteligente presupun inlocuirea totala a broastei clasice ingropate, avand avantajul ca pot ingloba la exterior diferitele tipuri de deblocare existente(tastatura pentru introducere cod PIN, cititor CARD / Amprenta). Din aceasta categorie fac parte incuietori precum Yale YDM 3168, MS33, etc;
Inainte de achizitionarea si selectia modelului de incuietoare, in plus fata de selectia tehnologiei wireless, respectiv a protocolului de comunicare ale acestora, trebuie sa ne asiguram pentru aceasta categorie de incuietori inteligente si de compatibilitatea si dimensiunile broastei ingropate care urmeaza a fi montata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *