Alege sa montezi un senzor de fum in toate incaperile in care exista o sursa potentiala de degajare de fum.

Senzorul de fum ofera casei tale protectie sporita si ofera alerte in timp real direct in aplicatie  atunci cand detecteaza fum. Poti actiona chiar si de la distanta, asadar casa ta este in siguranta chiar daca esti plecat. Alarma poate fi dezactivata din aplicatie in cazul in care zgomotul te deranjeaza.

Ai cu adevarat nevoie de un senzor de fum ?

Ai nevoie cu adevarat de un senzor de fum daca te regasesti in una dintre situatii :

Utilizezi o soba pe lemne
si exista riscul sa se acumuleze fum in incapere
Utilizezi un semineu pe lemne
Gatesti in bucatarie, coci paine,prajituri,
utilizezi cuptorul
Utilizezi o centrala termica pe lemne
Utilizezi un boiler pe lemne
Obișnuiești să ți mașina pornită în garaj
Obișnuiești să pui vinul la fermentat în spații închise, neventilate

In toate situatiile, fara sa iti dai seama, se poate acumula monoxid de carbon. Arderea incompleta a lemnului, urmata de degajare de fum, este principalul factor care cauzeaza acumularea monoxidului de carbon.

Tineti cont ca MONOXIDUL DE CARBON este un gaz INCOLOR(nu il vezi), INODOR (nu il mirosi), INSIPID(nu are gust). Acesta poate fi detectat doar de senzorul de fum.

ATENTIE : Acumularea monoxidului de carbon in incaperea in care se locuieste este in continuare un risc major de deces,produs prin intoxicare, respectiv asfixiere.

Daca se intampla sa va lasati copii singuri in camerele prevazute cu una dintre instalatiile prezentate anterior(sobe, centrale, boilere, seminee), montati obligatoriu un senzor de fum.

O mancare lasata nesupravegheata pe aragaz sau in cuptor, poate sa depaseasca limita de inflamabilitate si se poate aprinde. Aprinderea este insotita de degajare de fum. Cu cat esti avertizat mai repede de acest pericol, cu atat mai putine pagube materiale si omenesti vor fi.

Modele de senzori

Detector de fum Smart HA-07 SMOKE cu alerta sonora si prin aplicatie
ALECOAIR.RO
Senzor de fum
ATUTECH.RO
Senzor inteligent de fum
CEL.RO
Detector de fum
EMAG.RO

Ce face un senzor de fum ?

Senzorul de fum are sarcina de a detecta unul sau mai multe gaze din componența fumului. Cand spunem fum, ne gandim la toate partile componente enumerate mai sus. De exemplu, daca montam un detector de fum intr-o sauna, vom putea observa ”fum” albicios , dar nu va fi detectat de senzor deoarece fumul este bogat in vapori de apa.

La fel cum, daca avem un senzor de gaz metan (gazul natural utilizat la centralele pe gaz ), fumul rezultat in urma unei arderi incomplete a lemnului( monoxidul de carbon, dioxidul de sulf) nu vor fi detectate de acest tip de senzor.

Nu toti senzorii detecteaza monoxidul de carbon. Deci, cand alegeti sa achizitionati un senzor, verificati ca acesta sa detecteze anumite tipuri de gaze. Am exemplificat prin monoxidul de carbon deoarece este cel mai uzual gaz rezultat în urma arderii incomplete a lemnului sau alți compusi bogati in carbon(carbune, peleti, brichete, etc).

Deci, daca ati montat un senzor, nu ati acoperit riscul detectarii fumului, daca nu verificati ca senzorul sa aiba aceasta caracteristica, de a detecta anumite tipuri de gaze toxice și/sau inflamabile.

Pericolele fumului

Fumul acumulat intr-o incapere are urmatoarele caracteristici, cu grad de pericol:

TOXIC

Poate duce la intoxicarea persoanelor din incapere, din cauza gazelor rezultate in urma arderii incomplete , respectiv BENZEN, ACID CIANHIDRIC, DIOXIDUL DE SULF, MONOXID DE CARBON si alte gaze toxice si inflamabile.

OPAC

Fumul impiedica vizibilitatea si devine un principal obstacol in gasirea cailor de evacuare.

INFLAMABIL

Fumul prin natura gazelor din care este alcatuit, poate deveni inflamabil, functie de concentratia gazului inflamabil din componenta lui. De exemplu, monoxidul de carbon, intr-o concentratie de 12,5%, in amestec cu oxigenul, devine inflamabil.

DECI, fumul, chiar daca este un rezultat al arderii(incomplete) poate sa se aprinda !

FAVORIZEAZA TRANSPORTUL CALDURII

Fumul, ca orice fluid, permite prin convectie transmiterea caldurii. De retinut, este ca locurile in care fumul se propaga, conduce caldura si poate propaga incendiul.

OCUPA TOT SPATIU

Fumul, incepand cu partea superioara a incaperilor, se va stratifica si treptat, va ocupa tot spatiul, pana la nivelul pardoselii.

Din ce este format fumul ? Părțile componente

Fumul are următoarele părți componente :

1.Partea solidă

Partea solida a fumului este reprezentata de particulele nearse de carbon(funinginea).

2. Partea umedă

Partea umedă a fumului este reprezentată de vaporii de apă. Descompunerea oricarui material combustibil, incepe cu dezhidratarea lui, respectiv trecerea in stare de vapori a cantitatii de apa din componenta materialului.

3. Partea gazoasă

Partea gazoasă este reprezentată de doua tipuri de gaze :

A. Gaze rezultate ale arderii : Dioxid de carbon, Dioxid de sulf, Acid Sulfuric(dioxid de sulf dizolvat in condens), Acid Cianhidric, Benzen, etc. Acestea sunt gaze care pe masura ce le creste concentratia, devin toxice si/sau inlocuiesc oxigenul(vital pentru supravietuire).

B. Gaze inflamabile : In urma acumulării de căldură, temperatura crește si substanțele combustibile solide și/sau lichide, se descompun și trec în stare gazoasă. Fie că vorbim de piroliză sau de fierbere și vaporizare, acestea reprezintă o cauză principală a apariției fumului. Acestea reprezintă partea inflamabilă a fumului și datorită lor, fumul este inflamabil.

CONCLUZIE : Nu toți senzorii, detecteaza fiecare parte componentă a fumului.

CE GAZE TREBUIE SĂ DETECTEZE SENZORUL DE FUM ?

Identificarea principalelor tipuri de gaze se face ținând cont de tipul materialelor combustibile din încăperea dumneavoastră. Senzorul de fum, utilizat deseori sub denumirea de DETECTOR DE FUM poate identifica PĂRȚILE COMPONENTE ALE FUMULUI. Dintre acestea enumerăm ca fiind cele mai importante, următoarele:

Arderea lemnului (în sobă lemn brut, mobilier, elemente de decor precum lambriul) este o sursă de MONOXID DE CARBON(CO).

Arderea combustibililor utilizați cu scop energetic(păcură, cărbuni inferiori) este o sursă de DIOXID DE SULF(SO2).

Arderea compușilor bogați în carbon, este o sursă de BENZEN.(C6H6) Atenție, acesta are un miros aromatic, deloc iritant, incolor și extrem de inflamabil și din păcate face parte din grupa substanțelor cancerigene.

Arderea plasticelor, respectiv a nitriților din care componenta lor, reprezintă o sursă de ACID CIANHIDRIC(HCN). Acesta este un gaz foarte toxic, iritant și din păcate face parte din grupa substanțelor cancerigene.

Arderea combustibului mașinii(motorină, benzină) reprezintă o sursă de MONOXID DE CARBON(CO).

Fermentarea vinului, reprezintă o sursă de dioxid MONOXID DE CARBON(CO). În lipsa oxigenului din spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), se acumulează monoxid de carbon. Aceasta a fost cauza multor decese. Foarte multe persoane, au leșinat în spațiul în care erau depozitate butoaiele la fermentat. De cele mai multe ori și persoanele care au intrat după ele, și-au pierdut cunoștința din cauza lipsei de oxigen și prezenței monoxidului de carbon. Mare ATENȚIE !!!! Un senzor ar putea semnaliza acest pericol !

CONCLUZIE :

Principalul gaz care se recomandă să fie detectat de SENZORUL DE FUM este MONOXIDUL DE CARBON, rezultat în urma arderii incomplete a carbonului.

Ce este un detector de fum ?

Un detector de fum este un aparat dotat cu senzori, ce are rolul de a genera un semnal de alarmă în cazul în care detectează urme de fum . Acest semnal fie este transmis – în cadrul unui sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu unui panou de control (în instituții, centre comerciale sau rezidențiale ori clădiri industriale), fie este convertit într-un semnal audio sau luminos local.

Există 2 tipuri principale de detectoare de fum: cu cameră de ionizare și optice, precum și aparate care combină cele două tipuri de detecție, sau unul dintre tipuri cu alte metode .

Detectoarele de fum sunt dispozitive ce au rolul de a detecta particulele de fum din atmosfera ceea ce indica un eventual foc. Fumul poate fi detectat prin doua metode, optic (fotoelectric) sau printr un proces fizic (ionizare). Detectorii de fum cu camera de ionizare sunt folositi in principal in cladirile unde exista posibilitatea producerii unui incendiu cu flacara deschisa si propagare rapida (particulele de fum sunt mai mici), iar cele optice se regasesc in locatiile unde se poate realiza o ardere mocnita (fum mai dens) acestea fiind mai putin sensibile la fumul alcatuit din particule mai mici;

Tipuri de detectoare de fum

1.Detectoare de fum cu camera de ionizare

Dispun chiar de o camera cu o cantitate mica de material radioactiv si doi electrozi. Aceasta configuratie produce un curent constant intre electrozi. Cand fumul intra in camera, intrerupe total sau partial ionizarea si, prin urmare, curentul dintre electrozi. Acest lucru va face ca detectorul de fum sa se stingă și să semnalize prezența fumului.

2.Detector de fum fotoelectric

Foloseste un fascicul de lumina care calatoreste dintr-o parte in cealalta a camerei. Cand fumul intra in camera, fasciculul de lumina este intrerupt si reflectat intr-un alt compartiment. Intreruperea fasciculului de lumina face ca alarma sa se declanseze.

Tine cont ca cel mai comun model pe care il intalnesti in aproape orice gospdarie este detectorul de fum cu ionizare. Acesta nu te face sa scoti bani grei din buzunar (chiar deloc) si functioneaza mai bine la detectarea incendiilor cu o flacara stralucitoare care produce volume mici de fum.

Detectoarele de fum fotoelectrice sunt bune pentru detectarea incendiilor mocnite. Cea mai buna optiune este sa detii ambele tipuri, dar unele studii si cercetatori sunt de parere ca detectorul fotoelectric functioneaza mult mai bine intr-o locuinta.

ATENTIE : Niciodata nu trebuie sa montezi un detector de fum intr-o bucatarie, aproape de aragaz sau in baie!

DECI este o diferență între DETECTOR DE FUM ȘI SENZOR DE GAZE !

Deseori se face confuzie între senzorul de fum și detectorul de fum. Cel mai corect ar fi să diferențiem noțiunile de DETECTOR DE FUM și SENZOR DE GAZE.

Diferența dintre SENZOR DE GAZE și DETECTOR DE FUM

Detectoarele de fum, nu este o condiție să identifice gazele incolore, precum monoxidul de carbon. Acestea, necesită de regulă prezența părții vizibile a fumului, precum particulele nearse de carbon(funinginea).

Senzorii de gaze sunt special concepuți pentru a identifica gaze specifice, precum monoxidul de gaz, metanul, etc.

Deci, când alegeți să cumpărați un detector de fum, atenție să fie și senzor de gaze specifice, funcție de interesul dumneavoastră.

Detectori de fum care detectează FUMUL și MONOXIDUL DE CARBON

Există pe piață detectori de fum 2 în 1 . Aceștia detectează și fumul dar și gaze specifice funcție de interesul nostru.

Detector de monoxid de carbon
Detector monoxid de carbon si caldura
Detector monoxid de carbon wireless
Senzor inteligent de monoxid de carbon Orvibo SP20-O Zigbee Alb
Senzor de fum Tellur CR123A WiFi Smart Alb
Senzor de fum Netatmo Wireless 85 dB Notificari aplicatie Alb
Detector 2 in 1 fum si monoxid carbon FireAngel SCB10 autonom, senzor dual optic electrochimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *